3 miljösmarta saker att göra när du startar företag

Att starta ett nytt företag innebär ofta att man måste köpa många nya saker vilket såklart gör avtryck på miljön på ett eller annat vis. Det finns också andra faktorer som kan påverka miljön, så som hur många utskrifter man gör och hur många resor man kommer att behöva göra.

För att ditt företag ska bli så miljösmart som möjligt finns flera saker att göra, alltifrån att köpa begagnade kontorsmöbler istället för nya, till att ha digitala möten istället för fysiska.

Se över förbrukningen

Något som är bra att fundera på redan under uppstarten är hur mycket förbrukningsmaterial man kommer att använda i sitt företag. I samband med det ska man givetvis också fundera på vad man kan göra för att hålla nere förbrukningen.

Behöver du verkligen skiva ut papper varje dag eller går det kanske att lösa på något annat sätt? Till exempel är det otroligt enkelt att skicka både fakturor och offerter via mail istället för post vilket sparar in på förbrukningsmaterial men också en del på transporter. Se över alla möjligheter för att förbruka så lite som möjligt.

Bli digital

Involverar ditt arbete möten med andra som finns utanför den egna staden skulle det kunna innebära en hel del resande. Och visst är det miljösmart på ett sätt att ta tåget istället för att flyga eller ta bilen men i vissa fall kanske det går att undvika det helt och hållet.

Se över möjligheten att hålla möten och annat via videosamtal eller vanliga telefonsamtal. Det sparar inte bara på miljön utan också på din tid, som du istället kan lägga på viktigare saker.

Köp begagnade kontorsmöbler

Nästan oavsett vilken typ av företag man driver så behöver man kontorsmöbler. Jobb framför datorn är nästintill oundvikligt och därför är det viktigt med rätt typ av stolar och bord. Kanske behövs även låsbara hurtsar och annat och dessa produkter är ofta väldigt dyra (och onödiga) att köpa nya.

Satsa istället på begagnade kontorsmöbler så gör du både miljön och plånboken en tjänst. Dessa finns att hitta både hos företag som säljer just begagnade kontorsmöbler men också via olika annonssidor på nätet. Se till att hålla utkik i tid så finns chansen att återbruka riktigt fina, och framförallt ergonomiska arbetsmöbler.

Vad är en vårdnadstvist

Vad är en vårdnadstvist

En vårdnadstvist är något man som förälder naturligtvis vill undvika till varje pris. Det innebär ju nämligen att en eller båda föräldrar kommer att förlora vårdnaden om sitt barn. I slutändan är det barnet som råkar illa ut. Ibland är det naturligtvis nödvändigt med delad eller ensam vårdnad. Statistiskt sett är det en majoritet av mödrar som får ensam vårdnad om barnet medan pappor får vårdnaden i cirka 33 % av fallen.

Om du och din partner har svårlösta konflikter gällande vårdnaden av ert barn finns det olika sätt att ta hjälp. Dels kan ni börja gå i samtalsterapi för att försöka lösa era problem på ett så fredligt sätt som möjligt. En annan väg är att kontakta socialtjänsten för råd. Det finns även privata advokatfirmor som kan bistå med jurister. Det kan vara svårt att som privatperson ha koll på lagstiftningar och regler gällande just vårdnaden av barn. Just då är det bra att få hjälp från utbildade jurister som för talan åt er.

När vårdnadstvister är oundvikligt

Det går i många fall att lösa olikheter och konflikter på fredlig väg, men ibland är en vårdnadstvist nödvändig, särskilt om saker som våld och droger finns med i bilden. Om du själv vet med dig eller har märkt att du och din före detta partner inte kan kommunicera bra med varandra och att era bråk och gräl ständigt går ut över barnet är det bättre att få professionell hjälp. Ett barn som växer upp i en kaotisk miljö där föräldrarna ständigt svartmålar varandra kan få mycket problem framöver.
Det bästa är naturligtvis att försöka få gemensam vårdnad, detta är dock inte alltid möjligt. Särskilt inte om en förälder inte kan tillgå en säker och trygg miljö, är våldsam eller utnyttjar barnet på något sätt.

Många tror att ensam vårdnad innebär att en förälder enbart får träffa sitt barn. Så är det dock inte alltid. Det juridiska begreppet ensam vårdnad syftar helt enkelt på att en förälder kommer vara helt ansvarig för alla juridiska beslut som kommer röra barnet. Föräldern med ensam vårdnad är även skyldig att ge sitt barn trygghet och skolgång.

Vill du läsa vidare rekommenderar vi www.vårdnadstvistt.se.

Maskeradkläder för Halloween

Spöken, poliser, kända tevefigurer och vampyrer. Det finns gott om maskeradkläder för halloween. På Halloween kan man se det mesta i kostymväg, det finns inga rätt och fel. För att du ska ha en chans att vinna årets tävling i utklädnad gäller det att börja planera kostymen i tid. Fundera över om du vill klä ut dig till något klassiskt och skrämmande, exempelvis en zombie, en vampyr eller kanske en nunna. Eller kanske har du något annat i åtanke, en favoritkaraktär i en serie? Eller en kändis? Idag kan du hitta kostymer till nästan vad som helst. Tänk bara på att klä dig lämpligt. Om du är på en fest med vuxna människor är gränserna inte lika tydliga, men om barn är närvarande bör du tänka till en extra gång. Dels bör du kanske inte ha på dig för lite kläder, men heller inte något alldeles för läskigt.

Inspiration vid maskerad

Ett tips för att bli inspirerad inför Halloween är genom att kolla in olika sidor som säljer kostymer. Ett tips är Maskeradhallen.se. Här kan du inte bara hitta mängder av bra tips inför såväl Halloween och julafton som för Oktoberfest. Du kan till och med handla det du behöver. Här finns ett enormt utbud av peruker, kläder och accessoarer som passar perfekt för maskerad. Om du ska anordna årets Halloweenfest kan det vara bra med lite idéer och tips. För att du inte ska glömma något har vi satt iordning en liten lista som är bra att gå igenom.

 • Se till att du fixar din egen kostym i god tid så att du slipper stressa med den biten alldeles inpå slutet.
 • Bestäm en meny. Om du inte väljer catering utan ska göra allt själv är det smart att planera en meny som är enkel att förbereda. Många bufféer är lätta att fixa själv då många rätter kan serveras kalla.
 • Se till att göra hemmet läskigt. Hos Maskeradhallen.se kan du bland annat beställa passande dekorationer som genast får ditt annars hemtrevliga hus att kännas som Draculas källare.

Varför inte kolla på Halloweenfilmer på Netflix? Du kommer garanterat att komma i stämning på nolltid. Ha en riktigt läskig Halloweenfest!

Ventilation viktigt när du ska bygga bastu

En bastu blir varken säker eller skön att basta i om ventilationen inte fungerar. Detta ska du tänka på när du planerar att bygga din bastu själv.

Det bör alltid finnas ett utrymme mellan ytterväggen och bastuväggen när du ska bygga bastu. Annars riskerar man att det blidas kondens mellan en kall yttervägg och en varm bastuvägg som leder till fuktskador. När det gäller ventilation finns en hel del att tänka på. Om ventilationen inte fungerar så blir ofta väggar och tak alltför heta för att det ska vara bra och bekvämt. Väggar och tak kan i värsta fall brännas sönder. En utluftsventil bör föra ut omkring sex till åtta kubikmeter luft per person och timme. En utluftsventil bör inte gå ut utomhus utan den bör utmynna i det utrymme där dörr och inluftsventilen är placerade (se mer nedan). Om den går ut i friska luften så kan det så kallade temperaturskyddet slå till, något som kan leda till att bastun inte blir varm och väggarna bränns. När du ska bygga bastu måste du planera för ventilation och luftspalt.

Bygga bastu med termisk ventilation

Om det finns ett tomrum ovanför bastuns tak bör detta inte vara helt stängt utan det måste finnas någon typ av ventilation som för ut luft. När du ska bygga bastu är det bra att planera för att bastuaggregatet och bastudörren är på samma vägg. Detta för ventilationens skull. Bastudörren bör öppnas utåt. På detta sätt så samverkar luften utifrån med den varma luften från aggregatet och luftcirkulation bildas. Under bastuaggregatet placeras en inluftsventil. Den bör vara omkring 125 kvadratcentimeter för en bastu i normal storlek. När luften som kommer ut från bastun förnyas så uppstår en så kallad termisk ventilation. Detta är en metod som fungerar oavsett om närliggande rum har över- eller undertryck. Sammanfattningsvis ska du alltså tänka på följande när du ska bygga bastu: Utluftsventilen bör inte utmynna utomhus. Inluftsventilen ska sitta under bastuaggregatet. Dörren och bastuaggregatet bör vara på samma vägg eller åtminstone väldigt nära varandra. Lämna en luftspalt mot ytterväggar. Ha aldrig en stängt utrymme ovanför bastutaket. Lätt som en plätt! Lycka till med att bygga din bastu.

För att ygga infrabastu finns en hel del att se på https://www.luxway.se/

Göteborgskurser i UGL

UGL är en förkortning och står för Utveckling av Grupp och Ledare och har funnits i över 30 år. Det är en utbildning som riktar sig till alla som vill fördjupa och förbättra sitt ledarskap och sin förmåga att arbeta i olika gruppdynamiker. Det spelar ingen roll vilken position du har på din arbetsplats eller vilken tidigare erfarenhet du har av ledarskap. Det viktigaste är en önskan om och strävan efter att utveckla sin ledarskapsförmåga.

Hur går UGL till?

Kurser inom Utveckling av Grupp och Ledare i Göteborg utgår ifrån upplevelsebaserat lärande och en stor del av tiden under utbildningen läggs på praktiska läromoment och övningar. Varje individs aktiva deltagande är både viktigt och nödvändigt och alla kursdeltagare uppmanas och utmanas att utforska sitt eget ledarskap och hur man använder sig av det i oliks grupp-situationer på arbetsplatser. Många anser att UGL är en särskilt tuff typ av ledarskapsutbildningar, men att det också gör dem desto mer givande och utvecklande.

UGL-kurs i Göteborg

UGL-kurser leds av handledare som blivit utbildade och certifierade av Försvarshögskolan. Det finns många kurser och kursgård i och omkring Göteborg. Kursen genomförs med mellan åtta och tolv deltagare och varar i fem intensiva dagar. Från måndag till fredag bor kursens deltagare tillsammans på ett internet eftersom att kursen kräver 100 % deltagande från samtliga. Efter de 50 utbildningstimmarna och genomförda moment får varje deltagare ett utbildningsintyg. Kursen är designad utifrån filosofin att olikheter berikar och utvecklar samtal och lärande. När deltagarna väljs ut inför varje kurs så antas deltagare med så diverse och skilda bakgrunder och utbildningar som möjligt. Man tar även hänsyn till ålder och kön och andra faktorer som kan skilja deltagarna åt så mycket som möjligt.

Vad leder UGL till?

Oavsett dina tidigare erfarenheter så hjälper kurser inom UGL till att utveckla din förmåga att hantera konflikter och att kommunicera med dina medarbetare och hjälper dig att hantera stress på ett mer hållbart sätt. UGL kan ge dig en bättre självinsikt vilket ofta leder till en ökad självkänsla. Detta kan i sin tur hjälpa dig att förbättra din prestation som ledare på sammanträden och möten. Därtill ger UGL dig en ökad förståelse för hur grupper fungerar och utvecklas.

Så fungerar Peugeot privatleasing i Örebro

När du överväger att skaffa en ny bil är förmodligen det första alternativ du tänker på att köpa bilen. Detta gäller alldeles oavsett om du har tänkt införskaffa en ny bil eller en begagnad sådan. Det finns dock ytterligare ett alternativ: att leasa fordonet. Här berättar vi hur Peugeot privatleasing i Örebro fungerar.

Men innan vi går in på det kanske du undrar varför du överhuvudtaget bör överväga att leasa din nästa bil? Faktum är att du med hjälp av leasing kan få nöjet att köra en ny bil till exempel vartannat år, och detta med månatliga betalningar som är relativt snälla mot plånboken. Som grädde på moset behöver du inte heller oroa dig för bilens värdeminskning och andrahandsvärde. Med det sagt är dock reglerna kring Peugeot privatleasing i Örebro, och leasing av privatbilar överlag, ganska strikta. Det är därför viktigt att du är införstådd med hur det hela fungerar.

Privatleasing förklarat på ett lättbegripligt sätt

Att leasa en bil kan i mångt och mycket liknas vid att man hyr bilen i fråga på lite längre sikt. Du betalar en fast månatlig avgift för att få tillgång till bilen under den överenskomna tidsperioden. I detta avtal framgår även hur många mil du tillåts köra bilen.

Om du är intresserad av Peugeot privatleasing i Örebro snarare än att köpa dig en ny bil fungerar det ungefär så här:

 • Du tecknar ett leasingavtal som generellt sett löper över 2 till 5 års tid.
 • Det företag som leasar dig bilen utför en sedvanlig kreditkontroll.
 • Ofta behöver du betala uppemot tre månaders leasingavgifter som deposition.
 • Under avtalstiden äger du aldrig fordonet utan det ska när avtalet löpt ut lämnas tillbaka till leasingfirman.
 • Ibland kan du även teckna ett servicepaket som innefattar den regelbundna servicen av bilen.
 • Du behöver förhålla dig till det som har avtalats kring antalet mil som får köras och liknande.

Få prisuppgift på Peugeot privatleasing i Örebro

För att få en uppgift om vad det kostar att skaffa en Peugeot genom privatleasing i Örebro bör du kontakta ett företag som ägnar sig åt denna typ av leasing. Generellt sett är det dock billigare att leasa en bil än att köpa en ny, sett ur ett långsiktigt perspektiv.

Smarto.se – en smidig testsajt

Smarto.se - en smidig testsajt

Smarto är likt namnet en smart sajt som erbjuder en uppsjö av tester av olika produkter. På det sättet kan de finna vilka produkter som är bäst i test. Enligt hemsidan går Smarto igenom tester från både Europa och USA och från både användare och experter för att säkerställa att de får fram de bästa produkterna inom varje produktområde.

Fördelar med att använda Smarto.se

Det finns många olika fördelar med att använda www.smarto.se innan man gör ett köp. Nedan kan du läsa om några av dem.

Spara tid och energi

Målsättningen som Smarto har är just att den som läser testerna och köpguiderna ska spara tid genom att använda Smarto. Och tid är något som många människor anser att de har för lite av. Det gäller kanske främst i vardagen mellan arbete, skola, dagishämtningar, fritidsaktiviteter, träning, matlagning och allt annat som ska ske under några skälvande timmar.

Att sätta sig vid datorn och själv lägga tid på att googla efter en viss produkt kan kännas som slöseri med tiden. Det är tyvärr också lätt hänt att man googlar i timmar och att det ändå inte leder till ett köp i slutändan ändå.

Se vad andra tycker om produkten och undvik felköp

Genom att läsa tester och se vad andra tycker om olika produkter inom ett visst segment kan man på ett ganska enkelt sätt skapa sig en uppfattning om produkten. På så sätt kan man också få en ökad möjlighet att undvika ett felköp. Det är ju alltid tråkigt att behöva lägga ner tid, energi och främst kanske pengar på ett köp som visade sig inte uppfylla ens behov och önskemål.

Hitta nya favoriter

Det är lätt att gå i gamla fotspår och köpa samma produkter gång efter gång. Smarto erbjuder en mängd olika produkter i olika kategorier som är enkla att finna. Man finner snabbt allt inom hem och trädgård, skönhet och hälsa, underhållning, datorer och tillbehör, foto och video, hemlarm, ljud och bild, mobilt, träning samt privatekonomi. Här kan man alltså finna tester och köpguider för det mesta som man behöver.

Snabb festmat

Vill du hålla ett event eller stor fest? Du vet säkert själv hur det brukar bli. Du blir stående i köket, svettig och stressad, medan alla dina vänner och bekanta umgås och har det trevligt på festen. Varför inte göra på ett annat sätt den här gången? Genom catering i Stockholm slipper du stå för matlagningen, disken och planeringen. Istället kan du för en gångs skull njuta av sällskapet från de gäster du bjudit. Catering i Stockholm är dessutom praktiskt oavsett vilken sorts event det rör sig om. Du kan hitta cateringfirmor som specialiserar sig på finare trerättersmiddagar till exempelvis bröllop, men även andra företag som erbjuder en rejäl bredd av olika alternativ. Besök https://brommadeli.se/ för vidare fakta om tjänsten.

Smårätter och buffé

För att du ska vara säker på att maten är god och passar till tillfället kan det vara bra att kontakta ett par olika företag en bra tid i förväg. De flesta cateringfirmor erbjuder provsmakningsmenyer som du kan beställa för att på så vis testa rätterna och se vad du gillar. Kanske har du själv idéer om vilken dryck du vill bjuda på? Annars kan du garanterat få bra tips från firman. I Stockholm finns väldigt många cateringfirmor och olika prisklasser. Varför inte kolla ut tre, fyra stycken och jämför dessa. Det viktigaste är ju såklart smaken på maten, men även upplägg och kommunikation samt pris.

God mat för alla tillfällen

Det fina med catering i Stockholm är att det passar för alla tillfällen. Oavsett om du vill ha en mindre födelsedagsmiddag med dina närmsta vänner, eller om du och din partner ska gifta er och bjuda in 200 gäster, finns det cateringfirmor som kan hjälpa er. I många fall är buffé passande, exempelvis på sommarfester. Det gör ofta stämningen lite mer avslappnad om gästerna kan mingla och hämta sin egen mat. Ibland passar det dock bättre med sittande middag, som vid bröllop eller liknande. Om du vill ha en årstidsbenämnd fest, exempelvis julfest, finns också mängder av omtyckta restauranger som erbjuder catering i Stockholm. Kolla runt redan idag och beställ provsmakningsmeny för att hitta en meny som passar perfekt för just din fest.

Intressanta elfordon

Elcyklar, elscootrar och elbilar. Idag kan du hitta mängder av smarta elfordon som passar såväl för långkörning som stadskörning. Ett elfordon är ett fordon som får sin drivkraft från el, antingen via batterier som man laddar upp, kontaktledningar (spårvagn) eller via en skena i marken (tunnelbana). En biltillverkare som verkligen gjort sig känd för sina elfordon är Tesla. Den amerikanska biltillverkaren är relativt nystartat (om man jämför med många andra biltillverkare) och grundades 2003. Det finns väldigt många fördelar med elfordon som elbilar, bland annat:

 • Tysta.
  Elbilar låter inte alls lika mycket som en diesel- eller bensindriven bil.
 • Inga problem att köra.
  I Sverige finns det el från norr till söder, så det är inga problem att köra din elbil här.
 • Hållbarhet.
  En elbil har, jämfört med en vanlig bil, inte alls lika många rörliga delar. Detta resulterar i att elbilen håller längre och i regel inte kräver lika mycket underhåll.
 • Billigt.
  Visst, att köpa en ny elbil är dyrt, men själva driften är otroligt billig. Det kostar ungefär 1 till 2 kronor per mil att köra runt i en elbil.

Men med det goda kommer det naturligtvis några sura bär. Några av nackdelarna med ett elfordon som en elbil är:

 • Räckvidd.
  Du kan inte köra hur långt som helst med en elbil eftersom den behöver laddas upp med jämna mellanrum. Dock kan du hitta bilmodeller som går att köra 50 mil i sträck innan du behöver ladda upp batterierna igen.
 • Snabbladdning.
  När du väl behöver ladda upp bilen gäller det att du hittar stationer som har laddning.

Det gäller att väga för- och nackdelar med varandra. För vissa personer är elbilar och elfordon det ultimata valet, för andra passar det inte lika bra.

Andra fordon

Förutom elbilar kan du naturligtvis hitta en rad andra fordonstyper som drivs på el. Elcykeln är exempelvis väldigt populär även om den funnits i ganska många år nu. För dig som vill motionera och slippa ta bilen kortare sträckor är elcykel perfekt. Du får hjälp i uppförsbackar och kan cykla snabbare. Idag kan du hitta mängder av tillverkare som erbjuder elcyklar av olika slag.

Är parterapi något för er?

Att ta steget till att utforska parterapi i Stockholm kan kännas stort. Då behöver man nämligen erkänna för sig själv att något inte riktigt står rätt till i relationen. Att erkänna detta kan vara svårt, och kanske lite läskigt. Som råga på det kan parterapi kännas förvirrande och överväldigande om man inte har någon erfarenhet av det sedan tidigare. Viktigt är att man hittar någon man känner sig trygg med. Bor ni i en större stad som Stockholm har ni många aktörer att välja mellan. De allra flesta aktörer i Stockholm kan ni ta kontakt med för att känna hur det känns, innan ni lägger pengar och påbörjar något mer långsiktigt. För många finns tanken om parterapi närvarande i förhållandet – men det kan vara svårt att veta hur man, rent praktiskt, ska gå från idé till verkstad.

Det är bara ni som vet om det är rätt för er att gå i terapi. Det finns dock ett par vanliga anledningar som gör att par bestämmer sig. Till exempel:

Tilliten har försämrats

En vanlig anledning till att par söker hjälp är att man har tappat förtroendet för varandra. Tillit kan till exempel brytas efter en affär eller efter lögner om pengar. Genom att låta en terapeut guida samtalet kan ni börja arbeta tillsammans för att bygga upp tilliten igen.

Ni bråkar ofta

Kanske är det många smådiskussioner med varandra. Eller så har ni frekventa storbråk som påverkar förhållandet negativt i en tydlig riktning. Det är mönstret och frekvensen av era konflikter som är viktiga att titta på. Har de ökat drastiskt på senare tid? Oavsett anledning kan det vara bra att reda ut detta tillsammans med en terapeut.

Bristfällig kommunikation påkallar parterapi i Stockholm

Ett ganska vanligt problem i relationer är att man känner sig ignorerad eller missförstådd. Det kan också kännas som att partnern börjar bli en främling – att du inte riktigt vet vad som händer med denne känslomässigt – till följd av dålig kommunikation. En av fördelarna med parterapi är att man får verktyg att kommunicera bättre med varandra. Det gör att ni förstår varandra bättre i slutändan. Dessa verktyg kan användas även framöver för att förbättra och utveckla relationen. Att hitta en mottagning är enkelt – bor du i Stockholm kan du söka på till exempel ”parterapi Stockholm” för att komma igång och sondera terrängen.