Vet mer om RUT-avdrag och datorhjälp

Med RUT-avdrag kan du få billigare datorhjälp i hemmet. RUT gäller endast privatpersoner – inte företag – och det handlar om tjänster som utförs just i bostaden. Du kan göra avdrag på max halva arbetskostnaden, till en summa av 50 000 kronor om året.

Vad krävs för att få göra RUT-avdrag för datorhjälp?

För att få göra RUT-avdrag, oavsett om det gäller datorhjälp eller inte, behöver bland annat följande kriterier uppfyllas:

 • Du ska vara bosatt i Sverige vara obegränsat skattskyldig här, alternativt bo i utlandet men betala skatt i Sverige, vilket innebär att du är begränsat skattskyldig.
 • Du ska ha RUT-avdrag kvar att nyttja. Per person och år (om man är under 65 år gammal) är det 50 000 kronor som gäller. Din inkomst och hur många andra avdrag du väljer att göra, avgör hur mycket RUT-avdrag du kan nyttja för din datorhjälp eller andra tjänster.
 • Du måste ha betalat in tillräckligt med skatt, så att avdraget kan kvittas mot något.
 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Bostaden ska vara permanentbostad eller fritidshus (eller liknande) och tillhöra dig eller dina föräldrar.

Bostaden

Du ska helst eller delvis bo i bostaden där din datorhjälp ska utföras. Det måste inte vara en permanentbostad. Till exempel kan avdraget nyttjas även i följande hustyper:

 • Fritidshus
 • Andelslägenhet
 • Stuga (som du hyr för kortare eller längre tid, eller äger).

Vilka tjänster innefattas av datorhjälp?

Datorhjälp är ju en tjänst i sig, men det kan ändå dyka upp frågetecken kring vilka ”datorhjälpstjänster” som omfattas av ett RUT-avdrag. Följer gör exempel på apparater du kan göra avdrag för vid installation, underhåll och reparation:

 • TV
 • Surfplatta
 • Persondator
 • TV-spelkonsoller
 • Högtalare
 • Skanner
 • Skrivare
 • Avläsare
 • Mediaspelare, Apple-TV, Blurayspelare
 • Digitalbox
 • Fiber
 • Modem
 • Router
 • Wifi-utrustning

Vad kostar datorhjälp efter RUT-avdrag?

Det varierar naturligtvis – och det kan variera ganska kraftigt. Men ponera att du vill ha hjälp med att göra din dator snabbare, vilket kan ta två timmar att utföra. En ganska vanlig timkostnad är 600 kronor per timme – inklusive moms. Efter avdraget blir timpriset 300 kronor, och priset för två timmars arbete alltså 600 kronor. Utan avdraget hade priset blivit 1200 kronor inklusive moms.

Om avdraget ska användas behöver moms betalas. RUT kan inte användas av företag, som ju annars inte behöver betala momsen.

En interimschef för lager och logistik

När man vänder sig till en interimsbyrå för att hyra en interimschef för lager och logistik finns det vissa steg som gås igenom för att den bästa möjliga kandidaten för uppdraget ska identifieras. En logistikchef är ofta ett kugghjul för en verksamhet och när man plötsligt står utan denne kan det vara svårt att få ihop logistikarbete och leveranser. En bra idé är då att hyra en interimschef för lager och logistik medan man funderar på hur man vill gå vidare. Detta gör att företaget fortsätter fungera som det ska i övergångsperioden.

Processen då man hyr en interimschef för lager och logistik genom en interimsbyrå är smidig och relativt enkel för företaget. Det viktigaste för alla parter är att den interima logistikchefen ska fungera bra för verksamheten och att uppdraget ska vara lyckat. Det finns vissa delar som gås igenom under processen som leder fram till själva uppdraget:

 1. Förfrågan från kund
 2. Genomsökning av interimsbyråns kandidater
 3. Interimsbyrån intervjuar kandidaterna
 4. Kunden intervjuar kandidaterna, och väljer sedan sin slutkandidat
 5. Avtal skrivs mellan interimsbyrå och kund
 6. Utvärdering under uppdraget

Förfrågan med önskad profil och kandidatsökning

Det första som sker är att kunden, alltså företaget som önskar anställa en interimchef, gör en förfrågan och sätter upp en profil på hur man önskar att kandidaten är. Interimsbyrån genomför sedan en sökning av alla de kandidater till positionen de har i sin databas.

Interimsbyrån intervjuar intressanta kandidater

Efter detta intervjuar interimsbyrån de kandidater som är intressanta för uppdraget som interim logistikchef och väljer ut de bäst lämpade.

Kunden intervjuar interimschefer för lager och logistik

Kunden intervjuar sedan de utvalda kandidaterna och väljer sin interima logistikchef utefter hur väl de upplever att denne fungerar för uppdraget.

Avtal mellan interimsbyrå och kund

Det avtal som skrivs är mellan interimsbyrån och företaget. Interimchefen har ett eget avtal med interimsbyrån. I vissa fall kan konsultuppdraget övergå till en tillsvidaretjänst, om det fungerar och är intressant för alla parter.

Utvärdering under uppdraget

Under uppdraget sker en löpande utvärdering där man går igenom hur det fungerar med den som nu är interimschef för lager och logistik. Detta för att både kund och konsult ska känna sig trygga i processen och känna sig stöttade av interimsbyrån.

Pelle Thörnberg som föreläsare

Att lyssna på en föreläsare ska vara intressant och lärorikt – det är dock inte alla som har förmågan att fånga och uppmärksamma en publik. Det finns en del tekniker och egenskaper som kan vara bra att ha för att bli framgångsrik. Ett exempel på en framgångsrik föreläsare är Pelle Thörnberg – läs mer om honom på sidan.

Vad är egentligen en föreläsare?

Dom flesta har nog varit på en föreläsning någon gång – det är ett ganska brett begrepp som innebär att man lyssnar på någon som berättar något, ofta under ordnade omständigheter. En föreläsare kan ofta mycket om ett specifikt ämne eller område och det är då detta som denna berättar om. Det kan handla både om fakta, erfarenheter och egna åsikter och det finns egentligen inga speciella regler.

Som föreläsare är det dock viktigt att man är en bra talare. Det gäller att fånga uppmärksamheten och intresset hos dom som deltar och alla passar helt klart inte att agera föreläsare. Man behöver ingen utbildning för att bli verksam inom området – dom flesta pratar och berättar utifrån egna erfarenheter som kommit under livets gång eller kanske i samband med ett annat yrke. Många som föreläser har dessutom ett ”riktigt” yrke och gör detta vid sidan av när tillfälle ges men det finns också dom som jobbar mer eller mindre uteslutande med att åka runt med sin ”föreställning” i olika städer och för att möta olika människor. Idag är det också vanligt att allt sker digitalt, vilket kan underlätta både för den som ska tala och för dom som vill lyssna.

När Pelle Thörnberg föreläser…

När Pelle Thörnberg föreläser så pratar han mycket om media. På sin hemsida skriver han själv att det han erbjuder är en medieföreläsning, och han visar bland annat upp filmklipp där kända och okända personer både har misslyckats och lyckats, i till exempel intervjuer och liknande.

Som föreläsare tar han även upp och pratar om följande:

 • Nyhetsvärdering
 • Svarsteknik
 • Mediekunskap
 • Mediestrategier

Hans föreläsning handlar kort och gott om media och att bemöta media. Just hans föreläsning går även att kombinera med medieträning för att helt enkelt kunna bemöta media och journalister på ett bra sätt. Man får bland annat öva på att bli intervjuad framför kamera och man får med sig matnyttig feedback.

Hur man väljer bästa mobilabonnemang för företag

Utvecklingen för mobil- och bredbandsbranschen går framåt, och när man tänker tillbaka på 90-talets långsamma modem är nog de flesta glada för det. Förr fanns det ett fåtal leverantörer, och villkorsbeskrivningarna var ofta en oöverstigligt tjock bunt med papper fyllt med krångliga termer och fackuttryck. Att idag välja bästa mobilabonnemang för företag är kanske därav både enklare och svårare än förr. Medan avtalen har blivit enklare att förstå sig på har producenterna ökat, och likaså mängden lockande erbjudanden.

Svårigheten att välja bästa mobilabonnemang för företag

Att välja bästa mobilabonnemanget till sitt företag är givetvis inte helt enkelt, framförallt med tanke på alla val som finns att tillgå på marknaden. Ju större företaget är, desto viktigare är det såklart att välja något som fungerar, eftersom en dålig uppkoppling för en medarbetare kan leda till förödande konsekvenser även i andra delar av företaget. Ett hett tips är att välja en mobiloperatör som erbjuder fri uppsägningstid. På så vis finns det alltid möjlighet att byta abonnemang om man vid senare tillfälle skulle upptäcka att det uppstått svårigheter. Tänk också över var i världen företaget verkar. Befinner sig medarbetare och kunder i Sverige eller utomlands? I så fall kan det krävas en annan typ av abonnemang för att få företagets kommunikation att rulla obehindrat.

Aspekter att tänka på

När det kommer till att välja bästa mobilabonnemang till företag är det ett flertal aspekter som en ska har i beaktande, och som skiljer sig från köp av privat abonnemang. Exempel på dessa är:

 • Obegränsad surf
 • Snabb hastighet och bra uppkoppling
 • Fria samtal inom företaget

Beroende på företagets storlek är givetvis olika faktorer av mer eller mindre stor betydelse. Exempelvis kan fri surf vara att föredra, eftersom många företag idag vill kunna hålla obehindrade videosamtal och onlinebaserade utbildningar. Detta efterfrågar också bra uppkoppling och snabba hastigheter. Beroende på om alla medarbetare sitter lokalt eller på olika platser är det en god idé att kika på hur god täckning olika operatörer har där företaget verkar. Fria samtal inom företaget möjliggör för fungerande kommunikation. Tid är pengar, eller hur? Flera mobilleverantörer erbjuder paket med fria samtal till företagets mobiler inom Sverige, Norden eller hela världen.

Pennor med tryck – tänk på miljön

Är det dags att fylla på kontorets lager med pennor med tryck på? Har ni inte redan tänkt på att värna om miljön även när det kommer till val av pennor så kan det vara hög tid att tänka på det nu. De tre grundläggande faktorerna är:

Tillverkningsland för pennor

Om vi nu befinner oss i Sverige så kan det vara bättre för miljön att välja pennor med tryck som är tillverkade i Sverige eller i något närliggande land. Varför? Därför att transporterna hålls nere och på så sätt avgaser från till exempel lastbilar eller flyg. Det kan även vara så att produktioner som ligger i Europa har strängare krav på sig att produktionen går till på ett hållbart sätt.

Material i reklampennor

Man kan även göra ett aktivt val att välja pennor med tryck på som är bättre ur ett miljöperspektiv. Några material som är bättre för miljön är de som är gjorda av återvunnet material eller de som går att återvinna.

 • Återvunnet material från till exempel rPET och papper
 • Bambu – går att återvinna
 • Organisk bioplast

Refill

Pennor med tryck som går att återanvända gång på gång (till dess att de återvinns) är även det en viktig del i att göra ett smart val för miljön. Det betyder att pennorna ska gå att antingen fylla på med stift eller att den refill som sitter i har många meters skrift så att den går att använda länge.

Bra att veta om pennor med tryck

Pennor med tryck som används i marknadsföringssyfte som reklam byter ägare flera gånger under sin livstid. Bara en sådan sak är bra för miljön då det är en reklamprodukt som faktiskt används och inte hamnar soporna direkt efter att mötet, mässan eller eventet avslutats. Det är något som de allra flesta tenderar att ta med sig hem och som man sen kommer att ha användning av. Det är även en sådan sak som man kan ge bort om någon är i behov av en penna på nästa möte eller anteckningsstund.

Innan beställningen görs kan det även vara bra att tänka på att beställa några olika typer av pennor eftersom chansen att man hittar en penna som faller en själv i smaken blir större. På så kan minskar risken för att pennor ligger oanvända.

Renovering i samband med stambyte

Att renovera i samband med ett stambyte är snarare regel än undantag. Eftersom montörerna behöver riva både väggar och golv, passar många på att göra sin drömrenovering när rör och stammar ska bytas ut.

Det är inte ovanligt med entreprenörer som tar på sig ett helhetsansvar för såväl stambyte som renovering. Att firman bistår med både rörbyten och renovering gör processen smidigare för alla inblandade – och dessutom ofta billigare än om flera olika entreprenörer hade anlitats separat av fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

Informationsmöte som avhandlar renoveringen

Normalt brukar de boende bjudas in till informationsmöten där firman förklarar vilka tillval som kan göras. Det är nu som du får information om vad som kan göras, så att du kan ta ett beslut om interiören – som du sedan lämnar till platschefen eller en annan person på rörfirman. Vanligtvis brukar flera informationsmöten hållas om hur berörda utrymmen kommer att se ut efter att arbetet är avklarat. Ett eller två möten kan tillägnas specifikt vilka tillval de boende kan göra.

Tillval som kan göras i samband med ett stambyte

Vilka tillval som kan göras till lägenheten inför stambytet kan givetvis variera något. Generellt är det bra att tänka på att stambyten främst innebär ingrepp i våtutrymmen, så det är här som de flesta tillvalen kan göras. Det kan till exempel handla om följande:

 • Kakel
 • Klinkers
 • Dusch
 • Spotlights
 • Golvvärme
 • Badkar

Det skulle också kunna handla om elinstallationer, till exempel att byta ut samtliga installationer i bostaden till ett jordat system. I mångt och mycket beror det på vilken firma som gör jobbet, vilka de kompetenser de har och hur flexibla de är med att ta sig an uppdrag som kanske inte helt ligger innanför ramen för vad de brukar göra i bostäderna.

Garantier

Innan arbetet påbörjas är det en god idé att fråga om garantier. En stor del av arbetet som sker i samband med ett stambyte är det fastighetsägaren som beställer – och därav är det också mot just fastighetsägaren som garantierna lämnas. När det gäller renoveringar, material och andra arbeten som avtalats mellan firman och dig som har bostaden, är det just mot dig som garantierna bör lämnas. För den som vill känna sig extra trygg är det bra att fråga om garantierna på förhand.

Välja assistansbolag? Några saker att se upp med

Det finns många verksamma assistansbolag runt om i landet och för den som står inför valet finns mycket att tänka på. Det allra viktigaste är såklart att det känns bra men även om magkänslan känns rätt kan det finnas anledning att fundera igenom beslutet innan ett avtal skrivs. Här följer några varningsklockor.

Assistansbolag som vill skriva avtal på studs

Det finns många seriösa och mycket bra assistansbolag att välja bland i Sverige men dessvärre finns det även dom som inte är så bra. För den som är i processen med att välja ett bolag är det bra att träffa några olika aktörer för att ställa eventuella frågor och för att bilda en personlig uppfattning. Skulle något av dessa vara väldigt ”heta på gröten” och vilja skriva ett avtal med en gång finns anledning att stanna upp. Som assistansberättigad ska man aldrig behöva känna sig tvingad att fatta ett snabbt beslut!

Stor personalomsättning och många platsannonser

Ett assistansbolag ansvarar för sina brukares personliga assistenter, och precis som att det är viktigt att dom tar väl hand om sina brukare så är det viktigt att även personalen tas om hand på ett bra sätt. Ett assistansbolag med stor omsättning av personal och med många platsannonser ute kan vara ett varningstecken – ett tecken som säger att personalen inte trivs med att arbeta hos bolaget.

Under kategorin personal kan det även vara bra att kolla upp hur uppsägningstiden ser ut. Långa uppsägningstider kan vara en nackdel och bör inte vara längre än tre månader.

Lockbeten för att ”snärja” kunder

En annan sak att se upp för är bolag som använder lockbeten för att ”snärja” sina kunder. Det kan till exempel handla om:

 • Resor
 • Stugor
 • Andra förmåner

Självklart finns det även seriösa assistansbolag som erbjuder förmåner som dessa och det behöver inte nödvändigtvis vara en varningsklocka. Om ett bolag däremot använder detta som ett första (och största) sätt att sälja in sig på, utan att nämna andra fördelar med verksamheten och hur den arbetar, så kan det vara bra att även här höja på ögonbrynet.

Även om magkänslan som sagt är det viktigaste, så är det också viktigt att lära sig så mycket om olika bolag som det bara går. Det kommer troligen att löna sig i slutändan!

Offert på stambyte i Stockholm

Stambyte är en av de största renoveringar som kan ske på en fastighet. Det betyder även att kostnaden är mycket hög. Som fastighetsägare finns därmed fördel i att beställa offert från flera entreprenörer i Stockholm för att kunna ställa prisnivåerna mot varandra. Hur sker det? Hur snabbt går det att få offert?

Information kan ge riktpris

Många entreprenörer nämner, på deras hemsidor, att ett stambyte kostar mellan 200 000 kr och 300 000 kr per lägenhet i en fastighet. Det är ett stort intervall och för fastighetsägaren kan det vara svårt att beräkna finansieringsväg utan ett mer exakt pris. Andra entreprenörer har uträknare som kan ge ett lite mer tydligare riktpris, även om dessa uträknare inte ska likställas med en offert. Via uträknare kan det anges hur många fastigheter det är, hur många badrum varje lägenhet har osv. Men kom ihåg att det fortfarande bara är ett riktpris – inte ett löfte.

Inspektion kan ge exakt offert

För att en entreprenör ska kunna ge offert på stambyte i Stockholm måste de besöka fastigheten och se vilka förutsättningar som finns. Efter inspektion kan företaget även avgöra om stambyte, relining eller annat alternativ är det bästa. Det är inte ovanligt att fastighetsägaren utgår från att stambyte måste ske och att det sedan visar sig finnas flera betydligt mer ekonomiska alternativ.

Beställa offert på stambyte inom Stockholm

I Stockholm finns flera stora totalentreprenörer som genomför allt inom stamrenoveringar och staminspektioner. Då denna typ av renovering är så pass avancerad och stor bör främst kända och etablerade företag kontaktas. Det är helt enkelt extremt viktigt att kvalitén hålls så hög som möjligt.

 • Offert via offerttjänst
  Det finns flera offerttjänster som underlättar för kunden att få kontakt med flera olika entreprenörer. Kunden fyller i uppgifter kring stambytet på en hemsida varpå exempelvis 5 olika företag i Stockholm får kontaktuppgifterna och kan lämna offert.
 • Offert via entreprenör
  Fördelen med att kontakta en entreprenör direkt är att kunden vet exakt vilket företag det är och kan kontrollera upp dess rykte och kompetens i förväg. När offerttjänster utnyttjas är det inte alltid som det tydligt framgår vilka företag som är inkopplade på tjänsten.

Vad är totalentreprenad?

Totalentreprenad innebär att ett företag tar hela ansvaret för renoveringen, oavsett vilka hantverksgrupper som behöver vara involverade. Vid stambyte bör alltid totalentreprenörer anlitas.

Hitta aktuella konstruktionsritningar och handlingar inom Stockholm

Hitta aktuella konstruktionsritningar och handlingar inom Stockholm

Inför att ett bygglov ska kunna beviljas behöver flera olika dokument samt konstruktionsritningar skickas in till den kommunen i Stockholm där byggnationen förväntas stå. Dessa sparas sedan och kan ses av vem som helst. Detta alltså oavsett om byggnationen blir genomförd eller inte.

Beställa konstruktionsritningar/andra ritningar inom Stockholm

De allra flesta ritningar kan nås via den E-tjänst som hittas på Stockholms webbplats. E-tjänsten nås genom att inloggning genomförs med E-legitimation. De som inte har möjlighet att legitimera sig når samma ritningar via de datorer som finns tillgängliga vid stadsbyggnadsexpeditionen.

Önskas dessa ritningar tas med utanför denna fastighet kan de laddas ner till ett USB-minne och tas med. Det finns alltså inte någon möjlighet att skicka eller skriva ut dem.

Det som går att nå är exempelvis:

 • Konstruktionsritningar
 • Byggärenden
 • Tomtkartor
 • Vattenritningar
 • Avloppsritningar

Ansökningar och anmälningar

De konstruktionsritningar (och andra ritningar) som finns tillgängliga är alltså de som lämnats in vid ansökningar och anmälningar. Det betyder därmed enbart att de legat till grund för en ansökan om exempelvis ombyggnation eller tillbyggnation. Det framgår däremot inte om byggnationen genomförts eller inte.

Beställa andra dokument inom Stockholm

Önskas andra dokument än ritningar kan dessa beställas på två sätt. Antingen direkt över disk på stadsbyggnadsexpeditionen i Stockholm eller genom att kontakta dem via mail.

Gör sökningen tydlig

För att underlätta sökningen efter en specifik handling är det enklast om diarienummer och/eller fastighetsbeteckning används. Det går däremot inte att genomföra sökningen med hjälp av lägenhetsnummer. Dessutom behövs information om vilka slags ritningar eller dokument som efterfrågas samt från vilka årtal.

Det är samma information som ska anges vid beställning av ett särskilt dokument via mail, telefon eller över disk.

Kostnad för att beställa handlingar

Vid beställning via mail eller telefon kan eventuellt en avgift uppstå. Så länge som arbetet innebär mindre än 30 minuter för handläggarna är det gratis. Tar det längre tid kommer en kostnad att debiteras på 1360 kr/timme.

Handlingar med sekretess

Det finns konstruktionsritningar och andra handlingar som inte får lämnas ut utifrån att de ligger under sekretess. Ett exempel är om det är ritningar för ombyggnation vid bostadsanpassningsbidrag. Via registren går det att se att dokumentet finns – men inte vad det innehåller. Önskas tillgång till dessa behöver en prövning först ske för att avgöra om personen är lämplig att ta del av dem eller inte.

Vad gäller kring säkerhetsdörrar vid brf?

Ytterdörren är oftast ett delat ansvarsområde inom en brf. Det betyder att det är mer att förhålla sig till än om säkerhetsdörrar önskas installeras på exempelvis en villa.

Fråga brf styrelsen om säkerhetsdörrar

Vid önskemål om förändringar på dörrar, fönster, fasad eller tak ska alltid föreningens styrelse kontaktas. Detta gäller även vid större badrumsrenoveringar eller köksrenoveringar. Orsaken är att dessa förändringar sker på områden där ansvaret mellan den boende samt föreningen möts. I föreningens stadgar ska det framgå vem som ansvarig för ytterdörren och om den boende får byta den eller inte. Kortfattat är det viktigt att kontakta styrelsen för att få tydlig information om vem som är ansvarig och vem som betalar vid installation av säkerhetsdörrar i lägenheter och brf.

Flytt av lås

Inom en brf är det vanligt att styrelsen har tillgång till huvudnycklar. Nycklar som därmed kan användas för att snabbt komma in i lägenheten vid brand eller pågående större vattenskada. Vid byte till säkerhetsdörrar är det alltså viktigt att låskolven flyttas över till den nya dörren.

 • En del tillåter medlemmarna att installera egna lås – vilket gör att föreningen inte kan komma in
 • Andra föreningar kräver att alla ska ha samma låssystem. Detta främst utifrån ett säkerhetsperspektiv om något skulle hända.

Bör installeras av certifierad montör

Genom att anlita en certifierad montör sker installation av säkerhetsdörrar korrekt. En del återförsäljare väljer att inte ens sälja dörrar utan installation. Detta utifrån att dörren + installation är vad som skapar den säkerhet som efterfrågas. Inte enbart dörren.

Rätt klass beroende på entré

Det är skillnad på vilken klass på säkerhetsdörrar som ska väljas beroende på var dörren ska användas. Det är exempelvis en viss klassificering på dörrar som sitter till lägenheterna och en annan som används till den gemensamma entrén (vid flerfamiljshus). Ytterligare krav kan finnas vid källardörrar, vindsdörrar och förrådsdörrar.

Vad man bör tänka på i val av säkerhetsdörrar kan återförsäljare förklara. En del erbjuder även genomgång av alla dörrar inom en brf för att sedan komma med förslag och offert på förbättringsåtgärder.

Kan höja värdet och sänka försäkringspremie

Delvis höjs värdet på en bostadsrätt om lägenheten har en säkerhetsdörr. Dessutom kan försäkringen för en brf sänkas utifrån att dörrarna minskar risken för att branden ska spridas eller att inbrott ska kunna ske.