Lär dig hoppa med mountainbike

Många som köper en mountainbike lockas av möjligheterna till extremåkning. Förutom att den klarar av mycket tuff terräng i skog och mark, går den även att hoppa ganska långt med. Att lära sig att hoppa med mountainbike behöver inte vara jättesvårt, men det är viktigt att göra det säkert från början. Vissa väljer att köra mindre hopp ute i skogen, medan andra lockas till stora, anlagda hopp på banor.

Gör dig och cykeln redo

Att se till att cykeln är i gott skick är något som är viktigt i allmänhet när man ska cykla med mountainbike. Ofta cyklar man ju just i ganska tuff terräng, vilket ställer krav på att allt fungerar och sitter som det ska. När det kommer till att hoppa är det ännu viktigare. Cykeln ska vara i mycket bra skick för att du ska kunna hoppa säkert. Försök dig inte på ett stort hopp om du inte har kollat cykeln på förhand. När du landar kommer väldigt mycket kraft att belasta stötdämpare och resten av din mountainbike.

Försök dig inte på hoppen för tidigt

Du bör ha god erfarenhet av mountainbike innan du ger dig på ett större hopp. Om du inte känner att du har det, bör du träna en hel del innan du bestämmer dig för att hoppa. Om du gör det för tidigt finns en ganska stor risk att du inte klarar landningen och gör illa dig. Något annat som är bra att tänka på är din fysiska form i övrigt. För att kunna hoppa bra på lite större hopp bör man vara i form, helt enkelt.

Visualisera hoppet innan

Innan du ger dig på hoppet bör du visualisera alla delar av det. Planera rutt och hastighet fram till rampen och tänk hur landningen kommer att se ut. Många brukar säga att om man inte kan se sig själv landa säkert, bör man inte testa på hoppet.

Även om du kan se dig själv landa säkert, bör du inte ge dig på de största hoppen på en gång. Börja med mindre och låga hopp med en säker omgivning (det vill säga inga branta sluttningar vid sidan om hoppet, till exempel).

Lär dig hoppa med mountainbike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *