Vad är en vårdnadstvist

En vårdnadstvist är något man som förälder naturligtvis vill undvika till varje pris. Det innebär ju nämligen att en eller båda föräldrar kommer att förlora vårdnaden om sitt barn. I slutändan är det barnet som råkar illa ut. Ibland är det naturligtvis nödvändigt med delad eller ensam vårdnad. Statistiskt sett är det en majoritet av mödrar som får ensam vårdnad om barnet medan pappor får vårdnaden i cirka 33 % av fallen.

Om du och din partner har svårlösta konflikter gällande vårdnaden av ert barn finns det olika sätt att ta hjälp. Dels kan ni börja gå i samtalsterapi för att försöka lösa era problem på ett så fredligt sätt som möjligt. En annan väg är att kontakta socialtjänsten för råd. Det finns även privata advokatfirmor som kan bistå med jurister. Det kan vara svårt att som privatperson ha koll på lagstiftningar och regler gällande just vårdnaden av barn. Just då är det bra att få hjälp från utbildade jurister som för talan åt er.

När vårdnadstvister är oundvikligt

Det går i många fall att lösa olikheter och konflikter på fredlig väg, men ibland är en vårdnadstvist nödvändig, särskilt om saker som våld och droger finns med i bilden. Om du själv vet med dig eller har märkt att du och din före detta partner inte kan kommunicera bra med varandra och att era bråk och gräl ständigt går ut över barnet är det bättre att få professionell hjälp. Ett barn som växer upp i en kaotisk miljö där föräldrarna ständigt svartmålar varandra kan få mycket problem framöver.
Det bästa är naturligtvis att försöka få gemensam vårdnad, detta är dock inte alltid möjligt. Särskilt inte om en förälder inte kan tillgå en säker och trygg miljö, är våldsam eller utnyttjar barnet på något sätt.

Många tror att ensam vårdnad innebär att en förälder enbart får träffa sitt barn. Så är det dock inte alltid. Det juridiska begreppet ensam vårdnad syftar helt enkelt på att en förälder kommer vara helt ansvarig för alla juridiska beslut som kommer röra barnet. Föräldern med ensam vårdnad är även skyldig att ge sitt barn trygghet och skolgång.

Vill du läsa vidare rekommenderar vi www.vårdnadstvistt.se.

Vad är en vårdnadstvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *