Separerade föräldrar har en viktig uppgift när det kommer till barnen – att komma överens kring boende, umgänge och vårdnad. Dom flesta lyckas bra med uppgiften medan andra har svårare att komma överens och hitta en bra lösning som passar båda parter. Det är då det behövs ett ombud.

När behövs ett ombud för ärenden som rör vårdnad?

Det är som sagt inte alla föräldrar som kommer överens kring dom frågor som rör gemensamma barn, vilket givetvis kan medföra problem. Det är dock viktigt att försöka sätta barnen i första rummet och fatta besluten efter vad som är bäst för just dom. Ibland är det dock svårt att både kommunicera och komma överens på egen hand – kanske speciellt om det finns en gammal konflikt eller liknande som ligger och skaver.

Föräldrar som har svårt att komma överens kring vårdnad, boende, umgänge och andra viktiga punkter som rör barnen rekommenderas att i första hand söka hjälp hos kommunen. Där ges bland annat hjälp med samarbetssamtal för att försöka hitta en lösning som passar båda.

Om det inte ger några resultat kan ärendet behöva tas till rätten – och då är det bra för föräldrarna att ha varsitt ombud. Ett ombud är en person som företräder en annan person som är part i domstol. Det kan vara antingen en advokat eller någon annan med juridisk utbildning.

Hitta ett lämpligt ombud

För frågor och ärenden kring vårdnad är det alltså oftast inte nödvändigt med ett ombud förrän ärendet hamnar i domstol. Skulle det gå så långt att frågorna kring vårdnad behöver avgöras där kan det dock kännas tryggt att ha stöd från någon juridiskt kunnig. Den som står inför en sådan situation har förstås rätt att föra sin egen talan men det är inget som rekommenderas.

För att hitta ett lämpligt ombud för ärenden som rör vårdnad är ett tips att leta efter en advokat eller jurist som arbetar med familjejuridik.

Den som väljer att anlita ett ombud inför till exempel en vårdnadstvist behöver själv stå för kostnaderna. Det finns dock möjligheter att få hjälp med omkostnaderna, till exempel genom följande:

  • Ersättning via hemförsäkring (rättsskydd)
  • Rättshjälp från staten (ges i vissa fall)
Anlita ombud för ärenden kring vårdnad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *