Inbrottslarm och andra säkerhetsanordningar

De flest av oss tar hela konceptet med hemsäkerhet för givet. Få av oss skulle våga lämna våra bostäder ens några minuter utan att åtminstone låsa dörrar och fönster. Och med de framsteg som har gjorts vad gäller hemsäkerhet, har vi nu så många alternativ för att skydda våra hem mot inkräktare att ett inbrottslarm är mer eller mindre obligatoriskt i varje bostadsägares säkerhetsarsenal.

Vi har dock inte alltid varit lika medvetna om säkerhet som vi idag är. Även om grottmänniskor förmodligen inte behövde oroa sig särskilt mycket för inbrott – de hade ingen 50-tums platt-TV eller dyra smycken – har samhällets ökade välfärd och brottslingarnas allt mer slipade sinnen ledd till att vi numera behöver vidta fler åtgärder för att skydda vår fastighet och våra familjemedlemmar. Här tittar vi på några av de säkerhetsanordningar, inklusive hemlarm, och hur de har kommit att förändra det sätt på vilket vi ser hemsäkerhet.

Utvecklingen av säkerhetsanordningar

Om vi börjar med att titta på inbrottslarmet, utgör detta idag en central del av de flesta säkerhetssystem för bostäder. Dagens inbrottslarm har sina rötter i det första elektriska larmsystem som amerikanen Albert Augustus Pope uppfann i mitten av 1800-talet. Hans larmsystem bestod av magnetiska kontakter som placerades på dörrar och fönster. När en dörr eller ett fönster öppnades bröts den magnetiska kontakten, varpå larmet gick.

I USA skedde efter första världskrigets slut en dramatisk ökning av brottsligheten. Många oroliga bostadsägare anlitade så kallade dörrskakare och deras tjänster. En dörrskakare var i grund och botten en säkerhetsvakt som patrullerade i grannskapet på natten och skakade dörrar till bostäder för att säkerställa att dessa var låsta.

TV-kameror och andra säkerhetskameror dök upp först under 1960-talet. Även om dessa kameror främst användes av polisen för att övervaka offentliga platser, blev de senare vanliga i hemsäkerhetssystem. Den moderna kameraövervakningen använder sig av avancerad IP-teknik för att leverera tydliga bilder i HD-upplösning och gör det möjligt att fjärrövervaka och spela in video.

Även den moderna tekniken har bidragit till hemsäkerheten, genom smarta inbrottslarm. Internetuppkopplingen är central för denna teknik, då den helt eliminerar behovet av trådade kameror, larmsystem och andra vanliga säkerhetsanordningar.

Inbrottslarm och andra säkerhetsanordningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *