Elcyklar, elscootrar och elbilar. Idag kan du hitta mängder av smarta elfordon som passar såväl för långkörning som stadskörning. Ett elfordon är ett fordon som får sin drivkraft från el, antingen via batterier som man laddar upp, kontaktledningar (spårvagn) eller via en skena i marken (tunnelbana). En biltillverkare som verkligen gjort sig känd för sina elfordon är Tesla. Den amerikanska biltillverkaren är relativt nystartat (om man jämför med många andra biltillverkare) och grundades 2003. Det finns väldigt många fördelar med elfordon som elbilar, bland annat:

 • Tysta.
  Elbilar låter inte alls lika mycket som en diesel- eller bensindriven bil.
 • Inga problem att köra.
  I Sverige finns det el från norr till söder, så det är inga problem att köra din elbil här.
 • Hållbarhet.
  En elbil har, jämfört med en vanlig bil, inte alls lika många rörliga delar. Detta resulterar i att elbilen håller längre och i regel inte kräver lika mycket underhåll.
 • Billigt.
  Visst, att köpa en ny elbil är dyrt, men själva driften är otroligt billig. Det kostar ungefär 1 till 2 kronor per mil att köra runt i en elbil.

Men med det goda kommer det naturligtvis några sura bär. Några av nackdelarna med ett elfordon som en elbil är:

 • Räckvidd.
  Du kan inte köra hur långt som helst med en elbil eftersom den behöver laddas upp med jämna mellanrum. Dock kan du hitta bilmodeller som går att köra 50 mil i sträck innan du behöver ladda upp batterierna igen.
 • Snabbladdning.
  När du väl behöver ladda upp bilen gäller det att du hittar stationer som har laddning.

Det gäller att väga för- och nackdelar med varandra. För vissa personer är elbilar och elfordon det ultimata valet, för andra passar det inte lika bra.

Andra fordon

Förutom elbilar kan du naturligtvis hitta en rad andra fordonstyper som drivs på el. Elcykeln är exempelvis väldigt populär även om den funnits i ganska många år nu. För dig som vill motionera och slippa ta bilen kortare sträckor är elcykel perfekt. Du får hjälp i uppförsbackar och kan cykla snabbare. Idag kan du hitta mängder av tillverkare som erbjuder elcyklar av olika slag.

Intressanta elfordon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *