Att lyssna på en föreläsare ska vara intressant och lärorikt – det är dock inte alla som har förmågan att fånga och uppmärksamma en publik. Det finns en del tekniker och egenskaper som kan vara bra att ha för att bli framgångsrik. Ett exempel på en framgångsrik föreläsare är Pelle Thörnberg – läs mer om honom på sidan.

Vad är egentligen en föreläsare?

Dom flesta har nog varit på en föreläsning någon gång – det är ett ganska brett begrepp som innebär att man lyssnar på någon som berättar något, ofta under ordnade omständigheter. En föreläsare kan ofta mycket om ett specifikt ämne eller område och det är då detta som denna berättar om. Det kan handla både om fakta, erfarenheter och egna åsikter och det finns egentligen inga speciella regler.

Som föreläsare är det dock viktigt att man är en bra talare. Det gäller att fånga uppmärksamheten och intresset hos dom som deltar och alla passar helt klart inte att agera föreläsare. Man behöver ingen utbildning för att bli verksam inom området – dom flesta pratar och berättar utifrån egna erfarenheter som kommit under livets gång eller kanske i samband med ett annat yrke. Många som föreläser har dessutom ett ”riktigt” yrke och gör detta vid sidan av när tillfälle ges men det finns också dom som jobbar mer eller mindre uteslutande med att åka runt med sin ”föreställning” i olika städer och för att möta olika människor. Idag är det också vanligt att allt sker digitalt, vilket kan underlätta både för den som ska tala och för dom som vill lyssna.

När Pelle Thörnberg föreläser…

När Pelle Thörnberg föreläser så pratar han mycket om media. På sin hemsida skriver han själv att det han erbjuder är en medieföreläsning, och han visar bland annat upp filmklipp där kända och okända personer både har misslyckats och lyckats, i till exempel intervjuer och liknande.

Som föreläsare tar han även upp och pratar om följande:

  • Nyhetsvärdering
  • Svarsteknik
  • Mediekunskap
  • Mediestrategier

Hans föreläsning handlar kort och gott om media och att bemöta media. Just hans föreläsning går även att kombinera med medieträning för att helt enkelt kunna bemöta media och journalister på ett bra sätt. Man får bland annat öva på att bli intervjuad framför kamera och man får med sig matnyttig feedback.

Pelle Thörnberg som föreläsare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *