Oavsett om man vill ha en stuga i skidbacken eller nära en badvänlig strand, kanske med egen brygga för båten, så är det enklaste sättet att bygga ett fritidshus att utgå från färdiga ritningar. Möjligheten att få hjälp med planeringen, och att kunna visualisera det färdiga huset, kan vara den avgörande faktorn för att gå från önskan till handling. Även om det är färdiga förslag på hur huset kan komma att se ut går det förstås att göra anpassningar i planen, för att huset ska passa beställaren. Man kan även behöva göra olika justeringar utifrån tomten där huset ska byggas.

Så byggs ett fritidshus

Stugorna förbereds i moduler som sedan monteras ihop på plats, vilket gör att byggprocessen ute på tomten går i en väldig fart. Fritidshuset kan vara klart på bara några dagar från det att modulerna anländer. Tillverkningen av huset tar omkring 5-6 månader, beroende på belastning i fabriken. Med möjlighet att välja ett skal utan annan inredning än väggar, eller ett helt nyckelfärdigt hus med ett komplett installerat kök, badrum och värmekälla, är flexibiliteten för husköparen i fokus.

Tre vanliga sätt att bygga stuga

  • Fokus på gemensamma ytor: i fritidshuset vill vi kunna samlas och umgås. Även om det bara är två eller tre sovrum i huset vill man kunna bjuda in fler på middag och fest. Många har också extrabäddar i stugan, i form av t.ex. bäddsoffa i vardagsrummet och madrasser som kan läggas ut.
  • Kamin eller öppen spis är väldigt populärt i fritidshusen, kanske snarare för mysfaktorn än för uppvärmningen — även om en del stugor har kaminen som sin främsta värmekälla. Att samlas runt en eldstad efter en dag ute i naturen är otroligt mysigt och sprider en känsla av frid.
  • Satsa på ett kök med tillräckliga arbetsytor för att kunna laga mat tillsammans. Att göra saker gemensamt i stugan, där man har gott om tid för varandra, är ett perfekt sätt att umgås och få sysslorna att bli roligare. Ett socialt kök gör det också lättare att bjuda flera på mat, om man har samlats för att fira en födelsedag eller bjuder in grannarna på middag.
Bygg ett eget fritidshus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *