Att renovera i samband med ett stambyte är snarare regel än undantag. Eftersom montörerna behöver riva både väggar och golv, passar många på att göra sin drömrenovering när rör och stammar ska bytas ut.

Det är inte ovanligt med entreprenörer som tar på sig ett helhetsansvar för såväl stambyte som renovering. Att firman bistår med både rörbyten och renovering gör processen smidigare för alla inblandade – och dessutom ofta billigare än om flera olika entreprenörer hade anlitats separat av fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

Informationsmöte som avhandlar renoveringen

Normalt brukar de boende bjudas in till informationsmöten där firman förklarar vilka tillval som kan göras. Det är nu som du får information om vad som kan göras, så att du kan ta ett beslut om interiören – som du sedan lämnar till platschefen eller en annan person på rörfirman. Vanligtvis brukar flera informationsmöten hållas om hur berörda utrymmen kommer att se ut efter att arbetet är avklarat. Ett eller två möten kan tillägnas specifikt vilka tillval de boende kan göra.

Tillval som kan göras i samband med ett stambyte

Vilka tillval som kan göras till lägenheten inför stambytet kan givetvis variera något. Generellt är det bra att tänka på att stambyten främst innebär ingrepp i våtutrymmen, så det är här som de flesta tillvalen kan göras. Det kan till exempel handla om följande:

  • Kakel
  • Klinkers
  • Dusch
  • Spotlights
  • Golvvärme
  • Badkar

Det skulle också kunna handla om elinstallationer, till exempel att byta ut samtliga installationer i bostaden till ett jordat system. I mångt och mycket beror det på vilken firma som gör jobbet, vilka de kompetenser de har och hur flexibla de är med att ta sig an uppdrag som kanske inte helt ligger innanför ramen för vad de brukar göra i bostäderna.

Garantier

Innan arbetet påbörjas är det en god idé att fråga om garantier. En stor del av arbetet som sker i samband med ett stambyte är det fastighetsägaren som beställer – och därav är det också mot just fastighetsägaren som garantierna lämnas. När det gäller renoveringar, material och andra arbeten som avtalats mellan firman och dig som har bostaden, är det just mot dig som garantierna bör lämnas. För den som vill känna sig extra trygg är det bra att fråga om garantierna på förhand.

Renovering i samband med stambyte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *