Det finns många verksamma assistansbolag runt om i landet och för den som står inför valet finns mycket att tänka på. Det allra viktigaste är såklart att det känns bra men även om magkänslan känns rätt kan det finnas anledning att fundera igenom beslutet innan ett avtal skrivs. Här följer några varningsklockor.

Assistansbolag som vill skriva avtal på studs

Det finns många seriösa och mycket bra assistansbolag att välja bland i Sverige men dessvärre finns det även dom som inte är så bra. För den som är i processen med att välja ett bolag är det bra att träffa några olika aktörer för att ställa eventuella frågor och för att bilda en personlig uppfattning. Skulle något av dessa vara väldigt ”heta på gröten” och vilja skriva ett avtal med en gång finns anledning att stanna upp. Som assistansberättigad ska man aldrig behöva känna sig tvingad att fatta ett snabbt beslut!

Stor personalomsättning och många platsannonser

Ett assistansbolag ansvarar för sina brukares personliga assistenter, och precis som att det är viktigt att dom tar väl hand om sina brukare så är det viktigt att även personalen tas om hand på ett bra sätt. Ett assistansbolag med stor omsättning av personal och med många platsannonser ute kan vara ett varningstecken – ett tecken som säger att personalen inte trivs med att arbeta hos bolaget.

Under kategorin personal kan det även vara bra att kolla upp hur uppsägningstiden ser ut. Långa uppsägningstider kan vara en nackdel och bör inte vara längre än tre månader.

Lockbeten för att ”snärja” kunder

En annan sak att se upp för är bolag som använder lockbeten för att ”snärja” sina kunder. Det kan till exempel handla om:

  • Resor
  • Stugor
  • Andra förmåner

Självklart finns det även seriösa assistansbolag som erbjuder förmåner som dessa och det behöver inte nödvändigtvis vara en varningsklocka. Om ett bolag däremot använder detta som ett första (och största) sätt att sälja in sig på, utan att nämna andra fördelar med verksamheten och hur den arbetar, så kan det vara bra att även här höja på ögonbrynet.

Även om magkänslan som sagt är det viktigaste, så är det också viktigt att lära sig så mycket om olika bolag som det bara går. Det kommer troligen att löna sig i slutändan!

Välja assistansbolag? Några saker att se upp med

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *