Vattenlarm – Upptäck vattnet innan skadan är skedd

Vattenskador växer ofta sakta fram. Det kan vara några droppar vatten som sakta tar sig ut från ett rör eller maskin och som på lång sikt skapar fuktskador. När man väl upptäcker skadan är det en stor renovering som behöver genomföras för att få bort all fukt. Men detta går att undvika genom att upptäcka fukt tidigt med ett vattenlarm. En billig investering som skapar en stor trygghet.

Välj vattenlarm som möter behov

Det finns flera olika vattenlarm. Allt från de som bara kostar en dryg hundring att köpa in till de med tillhörande abonnemang mot larmcentral. I grunden har de ändå samma funktion.

Funktionen har stora likheter med ett brandlarm. Enda skillnaden är att vattenlarmet larmar vid vatten och brandlarmet vid värme eller rök. Larmen är ungefär lika stora men till vattenlarmet följer det ofta med flera givare som känner av vattenmängden. När givarna får vatten på sig anger vattenlarmet en signal som därmed påkallar uppmärksamhet från de som bor i huset.

Är det någon hemma kommer man alltså snabbt upptäcka att larmet ljuder varpå en åtgärd kan sättas in. Är man inte hemma kan det däremot ta ett par timmar innan man upptäcker detta. Generellt är det ingen fara då de flesta vattenskador skapas över längre tid. Genom att upptäcka ett mindre läckage inom ett dygn kommer åtgärder kunna stoppa läckaget i tid. Är det däremot ett rör som gått sönder och det är stora vattenmängder kommer larmet inte hjälpa något alls i det fall man inte upptäcker det förrän efter flera timmar.

Vill man ha ytterligare säkerhet kan därför vattenlarm som larmar till larmbolag införskaffas. Detta är framförallt vanligt om man har ett inbrottslarm med uttryckning. I detta fall kan även vattenlarmet kopplas på samma abonnemang.

Husvakt – Ännu större säkerhet

Ännu ett steg för att skapa större säkerhet är att välja en så kallad husvakt. Det är ett komplett larmsystem med både kan skapa säkerhet kring vattensystem och elsystem. Utöver att ha samma funktion som ett vattenlarm så kommunicerar vattenlarmet med husvakten som i sin tur kan slå av strömmen om detta behövs. De kan även reglera hur vattentillförseln ska ske till de apparater som vattenlarmet är kopplat till. På detta sätt skapar man en snabbare åtgärd även om man själv inte skulle vara hemma.

Vattenlarm – Upptäck vattnet innan skadan är skedd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *